Afecțiuni tratabile

Avem încredere că fiecare copil are potențialul de a-și recăpăta independența și bucuria de a explora lumea din jurul său, iar noi suntem aici pentru a-i ghida pe această cale.

Tal valg

Tal valg este o condiție în care piciorul prezintă o deformație rară, cu care mulți nou-născuți se nasc. Aceasta poate fi observată atunci când copilul începe să meargă sau când stă în picioare, dar poate fi identificată adesea încă din primele luni de viață și este considerată normală în primele etape ale dezvoltării copilului. Motivul principal al tal valg este legat de poziția în care sunt plasați copiii în uter înainte de naștere, când picioarele lor sunt îndoite și comprimate. Această poziție poate duce la o aliniere incorectă a oaselor piciorului.

Caracteristici ale piciorului tal valg:

- Fața dorsală a labei piciorului este în flexie dorsală și se sprijină pe fața anterioară a gambei;

- Călcâiul este orientat spre exterior;

- Mersul se realizează pe partea interioară a tălpii;

- Hiperlaxitate articulară exagerată;

- Hipertonie musculară accentuată la nivelul mușchilor gambieri anteriori;

Este important ca această deformare congenitală să fie tratată din vreme. De obicei, tal valg se corectează pe măsură ce bebelușul crește și începe să se miște mai mult. Sistemul musculo-scheletic se dezvoltă treptat și picioarele copilului se îndreaptă de obicei până la vârsta de 2 ani. În majoritatea cazurilor, nu este necesară intervenția medicală pentru a trata tal valg la bebeluși.

Totuși, în unele cazuri, tal valg poate persista sau se poate agrava. Dacă piciorul copilului prezintă o deviație semnificativă și nu se corectează pe măsură ce crește, poate fi necesară evaluarea și tratamentul de către un medic specialist, cum ar fi un ortoped pediatru. În aceste cazuri, tratamentul poate implica exerciții fizice, utilizarea unor dispozitive speciale de corectare sau, foarte rar, intervenția chirurgicală.

 

Metatarsul adductus

Metatarsul este un grup de oase în secțiunea mijlocie a piciorului. Fiecare picior are cinci oase metatarsiene, fiecare conectat la falangele degetelor de la picioare. Metatarus adductus este o deformație la nivelul piciorului, des întâlnită, diagnosticată la nașterea bebelușului și se caracterizează prin alungirea marginii externe a piciorului, lucru care duce la orientarea antepiciorului (partea anterioară a labei piciorului) spre interior. Acest lucru provoacă o deformare vizibilă, iar ambele picioare sunt adesea afectate. 

Caracteristici ale metatarusului adductus:

- Piciorul are o formă curbată;

- Marginea medială a piciorului are formă concavă, iar cea laterală are formă convexă;

- Halucele este orientat spre interior;

- Musculatura și structurile ligamentare interne ale piciorului se scurtează;

Varus equin

Piciorul varus equin este o anomalie de dezvoltare care implică tot ce este de la genunchi în jos: os, mușchi, ligament. “Varus equin” este o diformitate cu care se nasc unii copii, ale cărei cauze sunt încă necunoscute, în care piciorul este răsucit spre interior, iar vârful piciorului este orientat în jos. Cu tratament corespunzător, piciorul se vindecă total, fără a rămâne diferenţe sesizabile faţă de un picior normal. 

Caracteristici ale piciorului varus equin:

- Piciorul bebelușului este răsucit;

- Țesuturile care leagă mușchii de os sunt mai scurte decât de obicei;

- Piciorul poate fi mai mic decât unul normal;

- Piciorul stă în jos, iar degetele de la picioare pot fi curbate spre interior;

- Piciorul pare să stea lateral sau uneori chiar cu susul în jos;

Genu valgum

Genu valgum, cunoscut și sub denumirea de "genunchi în X", este o afecțiune în care genunchii copilului sunt poziționați spre interior, iar gleznele și picioarele sunt separate între ele atunci când copilul stă în picioare, cu picioarele apropiate. Aceasta poate fi observată mai ales între vârsta de 2 și 5 ani, perioadă în care copiii trec prin faza de creștere rapidă.

Genu valgum este adesea rezultatul dezvoltării normale a sistemului musculo-scheletic la copii și se corectează de obicei pe măsură ce copilul crește. În general, această condiție nu este dureroasă și nu afectează în mod semnificativ funcționalitatea copilului. Cu toate acestea, în cazurile în care genu valgum persistă sau se agravează, poate fi necesară evaluarea și tratamentul de către un medic specialist, cum ar fi un ortoped pediatru. Este necesar tratamentul dacă deformarea este severă, afectează mersul copilului sau provoacă disconfort semnificativ.

Tratamentul pentru genu valgum la copii poate include următoarele:

1. Monitorizare și observare: în multe cazuri, se recomandă o abordare de așteptare vigilentă, în care se monitorizează evoluția copilului și se verifică dacă există o corecție naturală pe măsură ce acesta crește.

2. Exerciții fizice: medicul poate recomanda anumite exerciții fizice care să îmbunătățească forța și alinierea musculaturii picioarelor și a genunchilor.

3. Dispozitive ortopedice: în unele cazuri, se pot folosi dispozitive speciale, cum ar fi orteze sau ghete ortopedice, pentru a ajuta la corectarea aliniamentului picioarelor.

4. Terapie fizică: terapia fizică poate fi recomandată pentru a îmbunătăți forța musculară și flexibilitatea în zona picioarelor și genunchilor.

 

Genu varum

Genu varum, cunoscut și sub denumirea de "genunchi în O" sau "genunchi în arc de cerc", este o afecțiune în care genunchii copilului sunt poziționați spre exterior, iar gleznele și picioarele sunt mai apropiate între ele atunci când copilul stă în picioare cu picioarele apropiate. Aceasta poate fi observată în special între vârsta de 1 și 2 ani, perioadă  în care copiii încep să se ridice și să meargă.

Genu varum este de obicei rezultatul dezvoltării normale a sistemului musculo-scheletic la copii și se corectează de obicei pe măsură ce copilul crește. În general, această condiție nu este dureroasă și nu afectează în mod semnificativ funcționalitatea copilului.

Pe măsură ce copilul crește, oasele piciorului încep să se dezvolte și să se alinieze corect. De obicei, genu varum se corectează natural până la vârsta de 3-4 ani, când copilul își consolidează sistemul musculo-scheletic și își îmbunătățește echilibrul și coordonarea motorie. În cazuri rare, când genu varum persistă sau se agravează, poate fi necesară evaluarea și tratamentul de către un medic specialist, cum ar fi un ortoped pediatru. Este necesar tratamentul dacă deformarea este severă, provoacă disconfort sau afectează în mod semnificativ mersul și funcționalitatea copilului.

Tratamentul pentru genu varum la copii poate include următoarele:

1. Monitorizare și observare: în multe cazuri, se recomandă o abordare de așteptare vigilentă, în care se monitorizează evoluția copilului și se verifică dacă există o corecție naturală pe măsură ce acesta crește.

2. Exerciții fizice: medicul poate recomanda anumite exerciții fizice care să îmbunătățească forța și alinierea musculaturii picioarelor și a genunchilor.

3. Dispozitive ortopedice: în unele cazuri, se pot utiliza dispozitive speciale, cum ar fi orteze sau ghete ortopedice, pentru a ajuta la corectarea aliniamentului picioarelor.

4. Terapie fizică: terapia fizică poate fi recomandată pentru a îmbunătăți forța musculară și flexibilitatea în zona picioarelor și genunchilor.

 

Displazia de șold

Displazia de șold este o problemă medicală care constă în dezvoltarea anormală a articulației șoldului. Capul femurului nu este fixat corect în cavitatea osului iliac. Poate afecta unul sau ambele șolduri. Este diagnosticată la naștere sau în primele luni de viață cu ajutorul ecografiei de șold. 

Pe măsură ce timpul trece și copilul începe să meargă, se mai pot descoperi și alte simptome ale bolii. Spre exemplu, lipsa coordonării, un șchiopătat minor, mers pe vârfuri ori mers legănat. Prin urmare, dacă copilul nu își mișcă picioarele în mod normal ori îl ține întors pe unul dintre ele, este indicat ca părinții să ia legătura cu un medic specialist ortoped pediatru pentru efectuarea unui consult detaliat. 

Caracteristici ale displaziei de șold:

- Asimetrie a cutelor fesiere;

- Abducție asimetrică sau redusă la nivelul membrelor inferioare;

- Apariția unui zgomot în realizarea unor mișcări la nivelul articulației coxo-femurale;

- Articulația coxo-femurală prezintă flexibilitate și mobilitate redusă;

Coxa adducta

Coxa adducta sau coxa vara (șold contractal) este o deviere a membrului inferior în abducție și rotație internă, datorită unei anomalii de dezvoltare a colului femural. Se caracterizează printr-o diminuare a unghiului de înclinare a colului femural cu diafiza. Coxa adducta poate fi congenitală sau poate fi observată în distrofii musculare ce cauzează slăbirea mușchilor care susțin șoldul.
Caracteristici:

- Inegalitatea membrelor inferioare;

- Limitarea mobilității, în special pentru mișcările de rotație și de abducție;

- Mers șchiopătat;